Menu
CategorieΓ«n
Virtueel fietsen
2 januari 2011 Fiets


Omdat ik een mooi weer fietser ben, ben ik op dit moment vooral binnen op de fiets te vinden. Tijdens het spinnen bij mijn sportschool. Ik ga niet naar ze linken omdat ze vinden dat ze ook vandaag gesloten moeten zijn. Terwijl ik juist toe was aan het er even vanaf werken van een deel van de oliebollen en wafels van de afgelopen twee dagen. En normaal gesproken zijn ze ook open op zondag, maar nu dus niet.

Nou was er de afgelopen dagen via Twitter al een paar keer verwezen naar de producten van Tacx als oplossing voor het thuis fietsen. Zo dus ook vanochtend. Nou ben ik niet zo zot om meteen nu online een bestelling te plaatsen, maar bovenstaand filmpje op YouTube vond ik toch wel cool genoeg om even te vermelden.
Laat ik beginnen met het beamen van een van de opmerkingen bij het filmpje: het is mooi weer, die knul had natuurlijk veel beter buiten kunnen gaan trainen. Maar voor het overige is het natuurlijk wel bijna zo echt als je het binnen kunt krijgen. Met de multiplayer optie kun je zelfs tegen elkaar racen (zie hier voor een online raceplanning). Ik moet bekennen dat ik dan nog steeds liever met de anderen in dezelfde ruimte zit, maar het is een leuke optie.
Goedkoop is dit speelgoed niet. Voor de multiplayer versie ben je zo’n 850 euro kwijt. Zonder die optie kun je al voor een paar honderd euro minder aan de slag.
Het enige wat me nog wel verbaasde was dat ik geen compilatie van crashes tegen ben gekomen. Is het soms onmogelijk om met de Tacx uit de bocht te vliegen?

Deel dit bericht:
"11" Comments
 1. Leuk dat je m’n tweet vermeld! Maar zo geavanceerd is ’t bij mij ook niet hoor. Ik ben begonnen met een rollenbank (als je je fiets niet vastzet kun je goed je balans oefenen) en nu heb ik een in 5 standen verstelbare tacx elite trainer.
  http://www.bicyclesmelbourne.com.au/accessories/wind_trainers/wt%20elite%20mag%20elastogel.jpg
  Ik heb altijd met een walkman/mp3-speler/iphone getraind, soms met de TV erbij aan. ’t Is echt een vervanging voor als ik niet naar buiten kan, of af en toe een 30-60 minuten naast het gewone buiten-fietsen.

 2. 2e opmerking: op deze manier is het wel leuk om te ervaren wat baanwielrennen inhoudt, wat het betekent om in de bergen te fietsen etc. Als je buiten alleen maar in de polder tegen de wind in kunt fietsen, is het toch een mooie voorbereiding wanneer je in de zomer twee weken de Alpen in gaat!

 3. Inderdaad, het lijkt me vooral zinvol als je specifieke situaties wilt trainen. En je moet het echt willen. Qua motivatie is dit waarschijnlijk eventjes een boost, maar daarna moet je het toch echt allemaal zelf willen. Ik vond afgelopen zomer het steeds weer uitproberen van nieuwe routes, het fietsen door nieuwe stukjes omgeving heel leuk. Dat gevoel zie ik me hier nog niet helemaal mee krijgen.
  Maar zoals je zegt: trainen voor de bergen voordat je besluit er echt naar toe te gaan lijkt me heel zinvol.
  En het zou ook wat zijn voor in een sportschool. Mooie variatie op de beschikbare lessen.

 4. Jullie mooiweerfietsers zijn gewoon allemaal watjes! πŸ˜‰
  Geen geld uitgeven (fiets heb je al) en gewoon naar buiten want http://www.hetregentbijannooit.nl

 5. LOL, van jou komende is dat niet eens een belediging. πŸ™‚
  Ter verdediging: zelfs al ga ik niet met de fiets op het moment, ik neem dan in ieder geval nog de trein. Is minstens net zo dapper tegenwoordig. πŸ˜‰

 6. @Pierre: Oh, dan heb ik niets gezegd! Als je tegenwoordig met de trein gaat ben je ernstig heldhaftig bezig! Pierre, je bent een Bikkel! Excuses voor mijn vorige reactie… πŸ˜‰

 7. Zo zie je maar, het is allemaal relatief. πŸ™‚

 8. Patrick de Vos

  Hoi Pierre,

  Ik heb 2 winters op een Tacx virtual trainer getraind in de garage maar ben nu overgestapt naar een spinningfiets op zolder.

  Voordelen van de Tacx:
  – Je zit op dezelfde racefiets als waarmee je buiten fietst;
  – Je kunt virtueel verschillende ritten rijden, beeld gaat via computer/laptop;
  – De weerstand die je voelt komt aardig overeen met de werkelijkheid.

  Nadelen:
  – Staand klimmen gaat niet echt goed, je fiets staat vast;
  – Op en afbreken van je fiets/buitenband/snelspanner/trapsensor/tacx/laptop duurt aantal minuten.
  Of je moet een 2e fiets hebben die je laat staan dan heb je dat probleem niet.

  Leuk aan de Tacx:
  – Er zijn wereldwijde Tacx competities gaande;

  Waarom ben ik overgestapt naar een spinningfiets:
  – Het op en afbouwen van de tacx + fiets + laptop vond ik teveel tijd kosten;
  – Vrij eentonig, staand fietsen/klimmen gaat eigenlijk niet met een Tacx terwijl je met een spinningles allerlei variatie in kan bouwen.
  – Of de Tacx goed is voor een carbon fiets vraag ik me af?

  Geestdodend:
  – Kijk tv onder het fietsen, uitzending/rtl gemist
  – Kijk films onder het fietsen
  – Maak een youtube afspeellijst met je favoriete muziek en kijk/luister die
  – Neem een virtuele spinningles van: http://www.clubvirtual.nl/

  Wil je nog iets weten, geen probleem….ik zal reageren.

 9. @Patrick,

  Dank je voor je heldere en uitgebreide toelichting! Ik wist dat je met een laptop trainde, maar niet dat het ook een Tacx was. De voor- en na-delen klinken heel logisch, al heb ik geen carbon fiets. πŸ™‚

  Heb je echt zelf al eens een volledige spinningles bij clubvirtual gekocht/gevolgd? Ik heb de gratis demos voor de spinningles en body pump bekeken en vond het hilarisch. Maar dan ga ik toch Γ©cht liever naar de sportschool, daar ziet de docent me ook echt staan als de aanmoedigingen of complimenten de zaal in geslingerd worden. Maar wel heel leuk om te zien!

 10. Jazeker heb ik al een aantal spinninglessen gevolgd online. Werkt prima, de minimale computervereisten worden niet genoem maar een up-to-date pc werkt wel het lekkerst voor het afspelen van de video. Het wordt anders wat schokkerig. Ikzelf zit niet altijd te wachten op het commentaar/grapjes/geklets van de instructeur in een sportschool. De laatste tijd gebruiken we zelfs in de sportschool de zakelijke dvd’s en spinnen we daar ook met een virtuele instructeur.

 11. Grappig, wat dat betreft is dat dan tegenovergesteld aan wat ik prettig vind. Ik vind het dat geklets juist wel leuk. πŸ™‚

Reacties zijn niet toegestaan
*