Handleiding: Maken van een Mixed Reality video

Het is al weer een tijdje geleden, maar bezoekers van Dé Onderwijsdagen 2009 herinneren zich ongetwijfeld de verschijning van Minister Plasterk als Avatar tijdens de opening (bekijk hier het filmpje daarvan). De filmpje was een productie van onze collega’s bij Fontys PTH Educatieve Dienstverlening in opdracht van het SURFnet/ Kennisnet innovatieprogramma. De minister was als Second Life avatar te zien in een Real Life omgeving.

Het was vergelijkbaar met wat Peter McAllister deed in het ICT en Onderwijs Lab. Maar toch ook weer anders. Zo moest de avatar van Plasterk op hemzelf lijken, en de bewegingen van Peter McAllister waren niet gescript vooraf.

Er is nu ook een Making-Of filmpje beschikbaar waarin je het productieproces kunt bekijken (het ziet er altijd zó gemakkelijk uit in zo’n filmpje) en er is een PDF beschikbaar met de “handleiding” en beschrijving van de gebruikte software. Ik zet handleiding heel nadrukkelijk tussen haakjes omdat voor het eindresultaat toch ook gewoon de nodige kennis en (creatieve) vaardigheid komt kijken.
Dat merkte ik toen ik zelf met de software en een foto van mezelf aan de slag ging.