Stel je eigen eKrant samen met Calibre

Recipe importeren - Klik voor grotere versie

Bij Amazon heb je voor de Kindle een ruim aanbod van kranten waar je een abonnement op kunt nemen. Als je in het bezit bent van een BeBook of andere eBook reader dan heb je in Nederland pech. Met uitzondering van een combo van iLiad eBook reader en de NRC is er geen aanbod van materiaal dat je zo op je eBook reader kunt lezen.
Tja, en wat doe je als het niet voor je gedaan wordt: dan maak je het zelf.
Alles wat je nodig hebt is een eBook reader (ik heb e.e.a. getest met de BeBook, mijn Kindle DX en het gratis Stanza op de iPhone/iPod Touch).

Calibre
De enige software die je nog nodig hebt is het gratis Calibre. Die software is beschikbaar voor Windows, OSX en Linux. De versie die ik gebruikt heb is 0.6.1 maar de kans is groot dat tegen de tijd dat je dit leest er al weer een nieuwe versie beschikbaar is. Oude versies worden helaas niet bewaard, maar dit moet ook met een nieuwere versie werken.

Persoonlijke nieuwsbron toevoegen
Calibre heeft een heel krachtige en handig optie. Je kunt er namelijk automatisch RSS-feeds mee laten downloaden en dan de berichten laten converteren in een eBook formaat.
Voor de Kindle moet dat Mobipocket zijn. Voor Stanza moet dat ePUB zijn. Voor de BeBook mag beiden, maar Mobipocket ziet er daar in de regel mooier uit.

Je kunt nieuwe bronnen toevoegen door in de knoppenbalk op het pijltje naast “Download Nieuws” te klikken en dan te kiezen voor “Voeg een persoonlijke nieuwsbron toe”.
In dit venster kun je dan eenvoudig nieuwsbronnen op basis van een RSS-feed toevoegen.

Calibre bevat een groot aantal ingebouwde “recipe” (recepten) voor meer complexe nieuwsbronnen.
Recipe-bestanden kunnen ook onderling uitgewisseld worden en als je een recipe-bestand van iemand anders krijgt dan kun je die hier importeren.

Eenvoudige recipe bestanden
Zoals gezegd, je kunt gewoon een individuele RSS-feed toevoegen en dan maakt Calibre een eBook op basis daarvan.
Ik heb het recipe voor het ICT en Onderwijs Blog online gezet, dat kun je downloaden, importeren (zie ook de screenshot hierboven) en runnen.

Het resultaat ziet er niet slecht uit:
* ICT en Onderwijs BLOG als Mobipocket bestand
* ICT en Onderwijs BLOG als ePUB bestand
Dit komt ook vooral omdat de feed de complete berichten bevat. Daardoor kan Calibre die eenvoudig gebruiken voor het eBook. Complexere recipe bestanden
Maar je hoeft niet te stoppen bij het binnen halen van RSS-feeds met volledige berichten. Je kunt Calibre ook vertellen dat het de berichten waar naar verwezen wordt moet ophalen. Dat doe je via de instructie use_embedded_content = False in het recipe. Meer info daarover vind je hier.

Maar meestal zijn die complete berichten niet zondermeer geschikt om in een eBook reader te lezen. Ze bevatten een kop, reclame, reacties, etc.
Calibre kan die zaken er automatisch voor je uit filteren via een slim systeem van instructies. Dat gaat via lijstjes die je via keep_only_tags, remove_tags, remove_tags_after en remove_tags_before kunt doorgeven.

Daarnaast kun je een verzameling feeds doorgeven die allemaal samen gevoegd worden tot één eBook.
Als voorbeeld heb ik een recipe voor de Volkskrant, het NRC en het Eindhovens Dagblad gemaakt.

In alle gevallen heb ik overigens niet zomaar (al) het actuele nieuws opgenomen in het eBook, maar juist de opinie-pagina’s, de columns, de blogs etc. Dat zijn namelijk de interessante onderdelen van zo’n krant.

Updaten en converteren
Als je een recipe geïmporteerd hebt, dan kun je je krant laten ophalen door op “Download nieuws” te klikken. De zelf toegevoegde recepten staan dan bij “Custom”. Selecteer er daar eentje en klik op Download.
Calibre begint dan met het downloaden van de krant.
Je kunt bij dat scherm ook zien dat je een schema kunt instellen waarmee de krant automatisch gedownload wordt voor je. Maar dan moet je Calibre wel in je systeemtray laten draaien.

Na downloaden wordt je eBook automatisch in het standaard eBook-formaat beschikbaar gesteld. Het kan dus zijn dat je het daarna nog moet converteren naar een van de andere beschikbare formaten.
Daarna hoef je de eBook alleen nog maar op je eBook reader te zetten.

Geavanceerd
Zelf geef ik overigens de voorkeur aan het gebruik van de commandoprompt voor het uitvoeren van recipes.
Dan hoef je ze niet te importeren en kun je gebruik maken van de bij Window beschikbare “Geplande taken” dienst (en hoeft Calibre niet actief te zijn).

Ik heb een Batch-bestand gemaakt met daarin alle conversies die ik wil laten uitvoeren.
De commandoregel ziet er als volgt uit (uitgaande van het reeds in program files\calibre zijn:ebook-convert recipe/NRC_clips.recipe html/NRC.epub voor het maken van een ePUB bestand (de recipes staan bij mij in een map “recipe” en de resultaten komen in de map “html”). Wil je een Mobipocket bestand maken dan ziet het er zo uit: ebook-convert recipe/NRC_clips.recipe html/NRC.mobi. De extensie van het uitvoerbestand bepaald dus het format.

De resultaten
Ik heb een aantal foto’s gemaakt van de resultaten van de conversies.

ZB Digitaal
Edwin Mijnsbergen van ZB Digitaal schrijft vaak berichten die je even op je gemak wilt lezen. Ideaal voor op een eBook reader dus (in plaats van het vluchtig lezen in Google Reader).
Hieronder zie je het resultaat in (van links naar rechts) Stanza op de iPhone, de BeBook en de Kindle DX:
ZB Digitaal eBook (foto door: PiAir (Old Skool)) ZB Digitaal eBook (foto door: PiAir (Old Skool)) ZB Digitaal eBook (foto door: PiAir (Old Skool)) ZB Digitaal eBook De zoomfactor bij de rechtse drie foto’s is gelijk zodat je goed het verschil in afmetingen tussen de drie opties kunt zien. Bij de linkse foto heb ik verder ingezoomd op de iPhone.

Nog wat resultaten op de BeBook:
Krant op BeBook (foto door: PiAir (Old Skool)) Krant op BeBook (foto door: PiAir (Old Skool)) De ePUB reader op de BeBook vind ik niet zo heel sterk. Zeker niet als je dat vergelijkt met de bij Calibre bijgeleverde ePUB reader. Die laat de tekst een stuk beter zien. Werk aan de winkel dus voor de BeBook mensen.
Voordeel van ePUB is wel dat je eenvoudig door de inhoudsopgave kunt navigeren.

Krant op BeBook (foto door: PiAir (Old Skool)) Krant op BeBook (foto door: PiAir (Old Skool)) De Mobipocket versie was goed te lezen op de BeBook, maar soms wat buggy. Ik werd van tijd tot tijd ‘eruit’ gegooid tijdens het lezen en dat is natuurlijk irritant.
Bij de Mobipocket versie van de bestanden was de inhoudsopgave een stuk minder handig omdat het een lijst hyperlinks aan het einde van het bestand was.
Dit ligt overigens aan de indeling van het bestand al doet de Kindle DX dat een stuk beter zoals je hieronder zult kunnen zien.

Andere resultaten op de Kindle DX:
Krant op Kindle DX (foto door: PiAir (Old Skool)) ZB Digitaal op Kindle DX (foto door: PiAir (Old Skool)) Krant op Kindle DX (foto door: PiAir (Old Skool)) Krant op Kindle DX (foto door: PiAir (Old Skool)) Krant op Kindle DX (foto door: PiAir (Old Skool)) Tja, moet ik nog veel toevoegen aan bovenstaande schermafbeeldingen? De Kindle DX schittert als het gaat om het weergeven van de kranten. Ook al kan de Kindle alleen Mobipocket bestanden lezen, er wordt een nette inhoudsopgave gegenereerd waar je gemakkelijk door kunt bladeren naar de berichten.
Zoeken is full-text dus het terug vinden van individuele artikelen is simpel. Afbeeldingen worden mooi weergegeven.
Dit is echt prettig lezen. Natuurlijk, hij is duurder, groter en zwaarder. Maar ik ben verkocht.

Hier zou ik voor betalen
Ik heb een recipe gemaakt voor de NRC waarmee ik alle columns, opiniepagina’s, blogs etc. ineens kon laten samenvoegen tot één eBook. Ik zal het recipe niet publiceren (al kan iedereen die in een uurtje maken).
Het leverde me een krant op die prettig leesbaar was en juist die berichten bevat die ik niet overdag al online tegen kom.
Voor zo’n krant zou ik serieus ook bereid zijn te betalen. Mits hij dan ook gewoon in downloadbaar formaat voor me beschikbaar zou komen. Ik zou geen behoefte hebben om die ‘illegaal’ te gaan delen met anderen om dezelfde reden als dat ik het recipe nou niet beschikbaar stel: ik zou het niet logisch/terecht vinden om dat te doen.

Mij kostte het nu een uurtje puzzelen met een gratis stuk software. Kranten zouden er goed aan doen om werk te maken van dit deel van hun aanbod. Voordat ze weer op moeten boksen tegen gebruik dat ze niet zien zitten.