Video voor YouTube: groter is niet altijd beter

Het is een bekend probleem, zeker ook bij beginnende Movie Maker gebruikers: welke instellingen moet ik kiezen als ik een filmbestand laat maken?
Een hoger aantal bits per seconde, stereo in plaats van mono, het zijn allemaal zaken die de kwaliteit van het resultaat stevig kunnen beïnvloeden.
Maar als je de geproduceerde WMV naar een site als bijvoorbeeld YouTube gaat uploaden, dan levet een groter bestand niet altijd een betere resultaat in YouTubeop. Op deze pagina kun je een aantal voorbeelden zien van verschillende instellingen.
Conclusie: gebruik voor YouTube een resolutie van 320×240 en een bitrate van 512 Kbps. Daarboven is er in YouTube namelijk nauwelijks nog verbetering merkbaar. Dat komt omdat YouTube FLV (Flash video) bestanden maakt met een resolutie van 320×240 en een bitrate van ongeveer 260 Kbps. Voor audio gebruiken ze MPEG-2 Layer 3 22050Hz 65 kb/s Mono.
Handig om te weten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Rich Media Noob Pascal
16 jaren geleden

Komt dat overeen met de frames/sec waar ze het in hun eigen helppagina over hebben?
http://www.google.com/support/youtube

Pierre
16 jaren geleden

Nee. Raar eigenlijk overigens. Het formaat (320×240) komt overeen, maar er zijn ook verschillen in de beschikbare info:
Youtube verteld in hun video niets over de bitrate, de pagina waar ik naar verwijs verteld niets over frames per seconde. Van die laatste zegt Youtube 30 frames per seconde. Dat is vaak 25 frames per seconde al is 15 frames per seconde weer een gebruikelijk aantal bij bijvoorbeeld screencasts.
Ook over de audio is Youtube minder specifiek dan de pagina waar ik naar verwijs, zij zeggen alleen MP3 audio, niet welke bitrate etc.
Overigens kun je met Moviemaker geen MPEG4-bestanden maken, dus die optimale setting kun je daar sowieso niet bij krijgen.

Kortom, nog geen definitive settings, maar wat blijft is de conclusie "groter is niet altijd beter", zodra je boven de settings van Youtube uit komt zul je geen verbetering merken.