Geen OLPC in de winkels!

“‘Look, these machines. They’re cute, colorful, rugged, and even at $300 each or more they’d be an inexpensive and very welcome addition to any long car trip with kids. Selling them to the general public would be a great way to raise extra money for the project, raise awareness of the project and generally feed the OLPC/XO machinery’ he wrote.”

(bron)

Er was wat verwarring afgelopen week omdat Michalis Bletsas, connectivity officer van One Laptop per Child (OLPC) in een interview gezegd had (zou hebben) dat de computers ook gewoon in de winkel (via eBay) te koop zou worden aangeboden. Maar dat werd later tegengesproken. En dat is maar goed ook. Want een van de belangrijke achterliggende gedachten is het er voor zorgen dat er géén legale markt voor OLPC’s ontstaat. Dit om te voorkomen dat kinderen bestolen worden of ouders besluiten om de OLPC te verkopen en er voedsel, kleding of wat dan ook van te kopen. Als zo’n ding onverkoopbaar is omdat iedere rijke die er mee loopt meteen als profiteur herkend zou kunnen worden, dan ontstaat er geen markt is de gedachte. Wat natuurlijk wel kan is een variant ontwikkelen op de OLPC. Eentje die uitsluitend voor de gewone verkoop bedoeld is, geef hem een andere kleur, net wat andere vormen en maak het drie keer zo duur, $300,- in plaats van $100,- met eenzelfde kostprijs. En gebruik dat de winst daarvan dan om die van $100,- écht maar dat bedrag te laten kosten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard
17 jaren geleden

Zoals ik het begrepen had, zou het moeten werken als een vorm van sponsoring. Voor iedere in ‘het westen’ aangekochte OLPC zou de koper zich verplichten om er ook één naar de derde wereld te laten verschepen. Op zich is dat niet eens zo’n gek idee, toch?

Pierre
17 jaren geleden

Nee, geen gek idee mits de westerse "OLPC" een duidelijk anders apparaat is zodat voorkomen wordt dat er een markt voor de "echte" OLPC ontstaat.