Kaarten en zo – deel 1

Hoewel stoeien met Google Earth en Google Maps eigenlijk iets is wat vorig jaar ‘nieuw’ was, betekent dat niet dat het allemaal gemakkelijk gaat. Al met al heeft het daarom al weer de nodige tijd gekost om mijn vakantiefoto’s online te krijgen, maar dat komt omdat ik het nu wat structureler wil aanpakken én omdat bijna niemand zijn code ook deelt als het om de wat leukere toepassingen gaat.
Mijn belofte alvast: alle gebruikte code komt beschikbaar.
Wat heb ik al werkend, en wat blijkt niet te werken…
Coördinaten bij berichten
Een van de dingen die ik al voordat ik op vakantie ging ben begonnen te maken is de mogelijkheid om coördinaten aan berichten hier op het weblog.
Daarvoor gebruik ik een bestaande Nucleus plugin getiteld Customfield met daarin gedefinieerd twee velden “geo_lat” en “geo_lon”.
Dit geeft me in Nucleus bij elk bericht de mogelijkheid die twee velden in te vullen.
Aan de uitvoerkant gebruik ik de plugin om de bijbehorende links te tonen.
<%Customfield(<br><img alt=”GEO” src=”/images/globe.png” title=”Locatie” border=”0″ height=”14″ width=”14″> Locatie op <a href=”http://www.multimap.com/map/browse.cgi? lat=$geo_lat&lon=$geo_lon&scale=100000&icon=x” target=”_blank”>Multimap</a> | <a href=”http://www.gorissen.info/Pierre/maps/gpx2map.php?
gpx=http://www.gorissen.info/Pierre/getGPX/$itemid” target=”_blank”>Google Maps</a> | <a href=”http://www.gorissen.info/Pierre/getKML/$itemid” target=”_blank”>Google Earth</a> )%>

De Customfield-plugin zorgt er zelf voor dat het hele blok alleen getoond wordt als minimaal één van de twee velden ingevuld is. Dat is voor mij veilig genoeg, de kans dat ik er maar één invul (en niet alle twee) is redelijk klein.
De link naar Multimap is simpel, die naar Google Maps vergt een script dat ik hier vandaan heb gecombineerd met een Nucleus skin + sjabloon om de informatie van een bericht in GPX-formaat weer te geven. Neem bijvoorbeeld dit bericht, dat voorzien is van coördinaten. In GPX-formaat ziet dat er zo uit. Dat resultaat is dan input voor de GPX-viewer. Die viewer is traag, maar omdat het maar voor één waypoint is, is dat acceptabel.
Leuker wordt het natuurlijk bij dit bericht omdat je dan het videobestand in de popup kunt afspelen.

Bericht in Google Earth
Om het bericht op Google Earth te laten zien had ik een KMZ-bestand nodig. Dat is ook gewoon XML, dus ook hier was een skin + template in Nucleus voldoende. Als je op deze link klikt, dan wordt (als je Google Earth hebt) meteen gevraagd of je de link daarin wilt openen. Wil je zien hoe de KML er uitziet, kies dan voor het opslaan van het bestand.

Beperking van Google Earth is helaas overigens dat het videobestand niet inline afgespeeld kan worden. Gelukkig neem ik ook altijd een link er bij op, dus is het afspelen toch dichtbij.

GeoRSS
Niet direct zichtbaar is dat de informatie over de locatie van een bericht ook in de RSS-feeds wordt weergegeven. Hier gebeurt dat ook weer met de Customfield-plugin en in GeoRSS-formaat.

Het gebruik van coördinaten in combinatie met mijn vakantiefoto’s bespreek ik in deel 2.

TODO
De coördinaten werken nu alleen vanuit een individueel bericht naar bijvoorbeeld Google Maps of Google Earth. Stap 2 is uiteraard een pagina met een Google Map waarin alle berichten die voorzien zijn van coördinaten getoond worden of een Network-link in Google Earth met die informatie.

(Oeps, ik moest de code een beetje oppoetsen zodat hij goed weergegeven zou worden)

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
DuiMDog
17 jaren geleden

Leuke dingen voor de mensen!
Het is jammer dat een mens zo af en toe ook nog andere dingen moet doen (zoals werken…)
Paar opmerkingen:
* vwb ‘structureler aanpakken’: je hebt neem ik aan gezien dat ik daar ook mee bezig ben.
* coordinaten bij berichten: om dat als customfield te hebben: goed plan, alleen zal ik bij berichten die een geografische locatie hebben daar toch vaak een bijbehorende gpx-track bij hebben. Dan is een link naar een googlemap met die track erop logischer dan een kaart met een enkel punt erop.

Pierre
17 jaren geleden

Hoi Michel,
* Ik had natuurlijk moeten vermelden dat ik voor het Flickr -> GPX script dat ik voor de foto’s gebruik, eerst naar jouw PHP-script gekeken heb en daar door dankbaar van geleerd heb. Dat kun je overigens ook zien aangezien ik de velden die jij daar aanmaakt ook genereer, ook al doe ik daar zelf niets mee.
* Probleem met het tweede punt vind ik je twee of meer delen hebt: deel 1 is het bericht met een locatie, deel 2 (en verder) zijn de tracks. Ik denk dat dan een oplossing met bijvoorbeeld een extern (OMPL-)bestand waarin je aangeeft welke (eventueel dynamisch aangemaakte) andere GPX-bestanden(track + punt) nog meer geopend moeten worden bij het tonen van de map een oplossing zou kunnen zijn. Na Ierland was de vraag vooral ook "welke tracks en foto’s laat je tegelijkertijd zien?". Doe je dat per dag? of per ‘reis’? of eventueel toch per week? (worden er al snel veel). Ben ik nog niet helemaal uit, maar dat is dan ook weer de uitdaging. ;-)

DuiMDog
17 jaren geleden

Het hangt er denk ik vanaf hoe je er verslag over wilt doen. Als je er één bericht aan wilt wijden dan kun je niet veel meer doen dan een overzichtskaart tonen met een paar highlightfoto’s.
Het andere uiterste is wat ik in m’n verslag over m’n Libyereis heb gedaan: per ‘evenement’ (dat kunnen er dus meerdere op een dag zijn) een post met daarin de relevante detailinformatie.

Mijn argument om (link naar) foto’s + track in één bestand op te nemen is dat je het geheel dan makkelijk kunt weggeven en/of publiceren op een site als http://www.gps-tracks.nl/. Maar ik begrijp dat jij het foto-gpx bestand liever gescheiden houdt van de track-bestanden?!

Had je overigens m’n GPS-trackgenerator ( beschrijving/ demo) al gezien?